Wienerstänger
Idag blev det något så enkelt och klassiskt som wienerstänger.
Wienerstänger
125 gram rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
Hallonsylt (eller valfri, fastare sylt, marmelad eller curd)
Florsocker
Vatten
Gör såhär
Vispa ihop smör, strösocker och vaniljpulver pösigt. Tillsätt ägg och bakpulver och vispa ner tillsammans med det andra. Rör sedan ner vetemjölet i smeten tills det blir en deg.
Kyl sedan degen i ca 30 minuter. Detta kan dock uteslutas, det gjorde jag, men då blir degen svårare att hantera.
Gör sedan flera längder av degen (t ex genom att rulla ut degen eller bara forma med händerna). Gör en fördjupning i mitten av längderna, och lägg i sylten där. Ställ sedan in i ugnen i ca 15 minuter, i 175 grader.
Låt sedan svalna, blanda ihop florsocker och vatten till önskad konsistens och ringla över kakorna. Skär kakorna diagonalt, och servera!
