Brysselkex

Idag fick jag äran att baka småkakor till ett årsmöte som ska hållas imorgon i föreningen där mina föräldrar bor. Det blev enkelt och klassiskt - brysselkex! 

Det var faktiskt första gången jag bakade brysselkex, så dom kunde nog blivit vackrare än dom blev. Men hey, övning ger färdighet! :) 




Brysselkex

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker 
1 knivsudd vaniljpulver (kan uteslutas)
200 gram tärnat, rumstempererat smör

1 dl strösocker
Några droppar karamellfärg i valfri kulör

Gör såhär

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Rör om och blanda noga så det inte blir några mjölklumpar någonstans. Tillsätt det tärnade och rumstempererade smöret, och blanda väl tills det blir en smidig deg som håller ihop. Jag knådade för hand, tyckte det var enklast! Rulla ihop degen till två rullar på ca 4 cm i diameter, lägg rullarna i plastfolie och låt ligga i kylskåpet ca 30-40 min. Slå på ugnen på 175 grader ungefär en kvart innan du tar ut rullarna ut kylskåpet. 

Blanda strösocker och karamellfärg tills det är helt färgat. När rullarna legat färdigt i kylskåpet, ta ut dom och rulla dom i det färgade sockret. Skär sedan rullen i skivor, knappa 1 cm breda. 

In i ugnen i ca 10-12 minuter. Färdigt!