Citron- och vallmokaka

Jag älskar citron, och särskilt i bakverk! I kombination med vallmofröna blir citronen i den här kakan fantastiskt god, och vallmon bidrar med en fin brytning till den annars mjuka kakan med sina små, knastriga frön överallt. Hittar man dessutom blå vallmofrön (vita funkar lika bra) så blir kakan rent visuellt mycket roligare också :)
 
 
Citron- och vallmokaka

2 ägg
2,5 dl socker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (jag tog 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk vaniljpulver för lite extra vaniljsmak)
1 citron (både skal och saft)
3 msk blå vallmofrön (men som sagt, vita går lika bra rent smakmässigt)

Glasyr
 (kan uteslutas från kakan, jag la till det för att få en lite sötare smak på kakan)

4 dl florsocker
2 msk vatten
4-5 droppar citron
 
Gör såhär
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt. Rör ner det smälta smöret och mjölken .Rör sedan ner skal och saft från citronen (se till att skölja av citronen noga innan du river skalet), bakpulver, vaniljsocker och vallmofrön. Rör till sist i vetemjölet.Sikta gärna ner mjölet i smeten, så det inte blir mjölklumpar i smeten. Det är inte så gott att få i munnen sen ;)
 
Häll ner smeten i en smord och bröad form, och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Om du vill ha glasyr på kakan; blanda florsocker, vatten och citron till en glasyr som du sedan sprider ut över kakan när den har svalnat. Låt stå till sig en stund så glasyren sätter sig. Klart att serveras! Lika god att äta kylskåpskall som nybakad!
 
 

Kommentera här: